Ex - roman cu dragoste & conspirație / Fragment


Capitolul II

Colegii lui erau gropari, nu tălmăcitori de vise. După aşa numitul stagiu al coşmarurilor, cei care nu evadau înspre alte meserii sau nu-şi mutau statul major în vreo clinică de dezalcoolizare – de care deveneau dependenţi – nu mai visau. Ce să facă cu visele?! Ei se considerau trimişi ai vieţii, de vreme ce nu îngropau oameni vii, ci morţi, şi nu ai morţii. Iar visele, deşi păreau a fi ale vieţii, mai degrabă erau capcane ale morţii. Pe de altă parte, se vedea clar că, în vremurile astea ale democraţiei, doar cei care visau cumpătat, cu măsura, puţin spre deloc, erau cumva mai feriţi de taina sinuciderii.

Ciolan n-a vorbit cu nimeni despre tovarăşul general înconjurat de coliva lumii. Şi probabil ar fi dat totul uitării, dacă unul dintre colegi, un tinerel mereu nebărbierit şi care de obicei dormea beat în gropile încă libere, n-ar fi povestit că avusese un vis ciudat. Cică o voce plăcută, de bunică de la ţară sau de mamă decedată în floarea vârstei, îl sfătuia în somn sau în stare de veghe: „ieşi, drăguţule, din groapa aia, că vine proprietarul gropii, şi barosanul este aşa de bogat, încât şi câinele său are proteză de aur…”.

Ceata groparilor îşi luase o pauză. Mâncau colivă şi beau cafea neagră fără zahăr. Era tocmai ziua în care Ciolan urma să devină Gropar de Onoare. Mărturiile colegilor s-au dezlănţuit. Oarecum ameţit, spicuind din visele celorlalţi, Ciolan a crezut că poate grâul din visul său fusese neatins şi creştea în linişte şi siguranţă fiindcă vrăbiile înfometate ale democraţiei le speriase unul dintre colegi. Acesta însă, nu credea că visul cu alungarea vrăbiilor venea din nevăzut. Colega fusese doar stupefiat să afle de la ştiri, odată, acum zece sau treizeci de ani, că vrăbiile din China mâncau ilegal într-un an o cantitate de bobi de grâu suficientă pentru a-i pomeni prin colivă pe toţi cei care muriseră în cel de-al Doilea Război Mondial. Atunci înţelepţii chinezi, ştiind cât o poate duce în aer o vrabie, inventaseră o nouă meserie: sperietorul de vrăbii sau ocrotitorul bobilor de grâu. Acesta trebuia doar să dea din braţe, să ţipe sau să producă orice fel de zgomote care ţinea vrăbiile în aer până ce cădeau moarte. Ale naibii vrăbii, spunea colegul gropar: în loc să se lase pe câmp, să vadă ce pericol le pândea, dădeau din aripi până la moarte. Aţi mai văzut voi asemenea teamă sau idealism? Cică era plăcut să fii chinez în vis.

Ciolan intenţionă să-l corecteze pe celălalt, spunându-i că idealismul nu avea prea multe în comun cu teama de pericol necunoscut, dar i s-a părut că va spune lucruri cu mult mai deştepte decât s-ar fi aşteptat colegii, lucruri care nici nu ştia cum în veniseră în gând. Şi a tăcut. Cu toată explozia aceea de sinceritate, problema mărturisirilor rămânea încă spinoasă printre gropari. Nu-i puteai destăinui vreunui coleg vreun vis sau coşmar fără să rişti a fi batjocorit, ironizat, izolat de restul comunităţii, chiar dacă fiecare membru al comunităţii ar fi avut exact acelaşi coşmar sau vis.

Odată cu venirea amurgului, după ce groparii s-au descărcat de vise nemărturisite, adică de moarte stratificată, veni şi acel titlu surprinzător. Ciolan era poate cel mai vârstnic gropar din spaţiul Schengen şi nu numai. Faptul că domnul director al cimitirului se gândise la aşa ceva dovedea că domnul director avea cel puţin scântei de genialitate şi de respect autentic faţă de munca cinstită. Şi era limpede că nea Ciolan îşi merita titlul de câteva ori mai mult decât îşi meritau decoraţiile, medaliile, gradele şi altele acei mii sau zeci de mii de indivizi care, primind câte o medalie, o diplomă, o scrisoare de mulţumire ş.a.m.d., se grăbeau să creadă fie şi temporar, copilăreşte, că nu-i va îngropa nimeni.

Noul Gropar de Onoare, poate şi primul din întreg continentul, şi-a sărbătorit titlul simplu, înconjurat de colegi şi morminte, cu o cinzeacă de palincă. Gânduri stranii îl atacau din toate părţile, în acelaşi timp cu glumele şi zgomotele spirituale ale colegilor, încercând parcă să-l atenţioneze că ceva i se pregăteşte. Ceva i se pregăteşte dincolo de atmosfera prea plăcută, în spatele acestui balon luminos al sărbătoririi. Simţea pentru întâia oară în viaţă ce înseamnă nelinişte, ce tremur poate produce această nelinişte, şi parcă ar fi devenit de mult un alt om, un străin, altfel de ce s-ar nelinişti el, cel care nu-şi pierduse liniştea nici măcar în faţa plutonului de execuţie. Şi nu se oprise o singură dată, ci de două ori, în faţa acelui pluton. Fusese de două ori la un pas de moarte, de moartea aceea complet lipsită de metafore, de moartea reală, cruntă, ca o gheară de fier, ca o muşcătură de câine turbat şi cu dinţi otrăviţi, de moartea ca o absorbire de dinăuntru a tot aerului cu care te jucai inconştient de-a lungul visului numit viaţa şi care te convinge că mereu va fi aşa, mereu vei respira ce respiri sau invers. Dar era prima dată când îl chinuia îndoiala, o îndoială sau neîncredere în general.

- Hai, noroc, bădie! - strigau groparii. Să porţi titlul cu plăcere şi să ajungi să îngropi chiar mareşali şi mari oameni de stat, c-o meriţi cu prisosinţă! Să ne trăieşti şi la mai mare!

Groparul de Onoare le mulţumea uşor, cu un zâmbet copilăros pe buze şi abia se stăpânea să nu spună: „Hm, nu-i aşa de simplu…”. Nu era aşa de simplu. Nici să taci, nici să fii sărbătorit cu atâta bucurie pură, de necunoscuţi care, imediat după ce primeai un titlu onorific, îţi deveneau prieteni devotaţi. Cu siguranţă, ei ţi-ar fi devenit duşmani fioroşi sau necunoscuţi dacă, înainte de titlu, ţi-ar fi fost prieteni devotaţi. Era mai bine ca unii oameni să nu-ţi fie prieteni, să nu-ţi fie nimic, înainte ca tu să primeşti un titlu.

Ciolan nu avusese niciodată un prieten adevărat. Poate din această cauză regreta în muţenie absenţa, ne-apariţia la timp, a unui moştenitor direct, făcut şi crescut de el, sau doar făcut sau doar crescut de el. Cel puţin în primii ani ai copilăriei sale, acel moştenitor, până la învăţarea primelor cuvinte, i-ar fi fost prieten şi ar fi ţinut la Ciolan.

Pe la miezul nopţii, biroul sărăcăcios al groparilor a fost binecuvântat de apariţia directorului adjunct al cimitirului în persoană. Domnia Sa venise doar să-l felicite pe scumpul nostru Ciolan, să-i înmâneze un buchet de flori proaspete (vorba Domniei Sale: că muieri nu suntem, dar curve bătrâne desigur suntem!), dar şi să discute cu băieţii, între patru ochi, adică între mai multe perechi de ochi, dar de încredere, o chestiune esenţială, de viitor şi de supravieţuire.

Ciolan nutrea o admiraţie fără margini faţă de asemenea cuvinte şi cuvântări. Rumegând după fiecare şedinţă cuvintele rostite de domnul director adjunct, îşi dorea să poată spune, măcar în faţa oglinzii sau când stătea pe veceu, un complicat, esenţial, fulminant, fabulos, în vederea, existenţei, mult mediatizate, ş.a.m.d., d.p.v.d., întru conceperea, unei integrări, satisfăcătoare, privind, viitorul continental sau planetar, exhaustiv, al societăţii umane post-moderne, pe absolut, toate planurile, gândirii şi simţirii, retroactive, indiferent de, generaţie, rasă, genetică, cibernetică, manipulare, etnie, orientare politico-economică, etc., dincolo de, teoriile, şi conspiraţiile, actuale. Etc. Tocmai acest fundamental etc., în timp ce directorul adjunct spunea ceva legat de corupţia subtilă în sânul clericilor, parcă i-a destupat lui Ciolan nasul inteligenţei şi al intuiţiei, şi brusc a început să-i miroasă a conspiraţie. O conspiraţie împotriva groparilor de pretutindeni, dar în special împotriva groparilor aflaţi în acea încăpere.

(...)

* Coperta primei ediții - după o lucrare semnată de autor